تاریخچه شهر

شهر رودهن هم اكنون شهري دانشگاهي است در دامنه ارتفاعات و آبرفتهاي كوهپايه اي ديواره جنوبي البرز و در شرق استان تهران واقع شده است. اين منطقه بين طول جغرافياييpp 55 وْ ۵۱ و عرض جغرافيايي‏َ ۴۳ وْ۳۵ قرار دارد. به عبارت دقيقتر، مرز شمالي آن را خط الرأس كوههاي شمال لواسان تا گردنه امامزاده هاشم تشكيل داده است .رودهن ، از نظر تقسيمات كشوري، جزء شهرستان دماوند و استان تهران است .امروز ، بافت كالبدي رودهن شكل گسترش يافته و به هم پيوستة چند هستة روستايي است. در بخش شرقي رودهن ، روستاي كريتون و شهرك اَنا در طول توسعة چند سال اخير به بافت شهري پيوسته اند .در بخش جنوبي ، روستاهاي مهرآباد و گل آهك در آستانة وصل به رودهن قرار دارند، به ويژه با ايجاد مجتمع دانشگاه آزاد اسلامي و«شهرك پونا» اين اتصال سريعتر شده است و انتظار گسترش بيشتر شهرمي رود. نزديكي به جاده اصلي تهران – شمال نيز از عوامل مؤثردر رشد چشمگير اين شهر بوده است .طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال ۱۳۵۵ ، جمعيت رودهن و حومه ۴۰۶۹ نفر بوده است ، پس از تقريباً يك دهه ، تا زمان تأسيس دانشگاه آزاد اسلامي، جمعيت شهر به بيش از سيزده هزار نفر رسيد. اما با توجه به تأسيس اين مركز آموزش عالي و گسترش سريع آن ، بافت جمعيتي اين شهر نيز به سرعت تغيير يافت. حضور چند هزار دانشجو كه به صورت جمعيت شناور در طول روز به اين شهر وارد و از آن خارج مي شوند ، اقامت حداقل ۲ تا ۳ هزار از اين دانشجويان در اين شهر در خوابگاه ها و خانه هاي استيجاري، موج مهاجرت از اطراف و حتي شهرهاي ديگر به ويژه شهرستانهاي استان مازندران ، خراسان و استانهاي ديگر سبب شد كه در سرشماري ۱۳۶۵ جمعيت اين شهر به بيش از دو برابرافزايش يابد .ازویژگی های شهر رودهن می توان به دو جاده هرازو جاده ترانزیتی فیروزکوه اشاره کردکه هر دو این محورهای مواصلاتی از شهر رودهن آغاز و استان تهران را به مازندارن متصل می نمایند.همچنین این از این دو جاده مهم روزانه بیش از ۱۰۰ هزار خودرو در غالب مسافربری، باربری و شخصی تردد می کنندکه در ایام تعطیل به ۱۵۰ هزار خودرو نیز می رسد.
مهمترین آثار تاریخی و فرهنگی بخش رودهن عبارتند از : پل نمیر(قرن سوم)پل زنجیر یا فیروزکوه، بقعه مبارک امامزاده محمد تقی(ع) رودهن که از فرزندان امام موسی کاظم (ع) می باشد، امامزاده روح اله(ع) روستای جورد،امامزاده پیش(ع) روستای وسکاره، حمام و خانه تاریخی روستای جورد،ساختمان سابق هتل آبعلی،و… که هر یک گویای تاریخ این بخش می باشد.
منطقه ای دیدنی در شمال رودهن وجود دارد که اهالی آن را محمد داغی می گویند که در بلندترین نقطه شهر رودهن قرار گرفته و دارای امکاناتی از جمله آلاچیق، فضای سبز، فضای پیاد روی و ورزش،سرویس بهداشتی می باشد شهرداری رودهن در تلاش است که جهت ساماندهی آن بام رودهن اقدام به ایجاد واحداث بزرگترین رصد خانه استان تهران در این نقطه نمایید که در دست بررسی و مطالعه است..

dsc_0063

dsc_0062